onsdag 31 augusti 2011

Lite bättre contorta

Idag har vi exkursion med SCA där vi bland annat fått titta på en hyffsat fin Contorta skog. Problemet med C ontorta här i Sverige är oftast att den inte klarar av snötrycket och det kan därför se ut som ett tätt och krokigt plockepin i många bestånd. Ett annat problem med detta trädslag är att det kan angripas av gremmeniella som är ett allvarligt svampangrepp. Det vi skulle lära oss den här förmiddagen var att det inte bara är pest med contorta, samt att älgen inte gillar att äta den och att den växer i en rasande fart i jämförelse med tallen här i norrland.
Vi fick bonitera i beståndet samt räkna ut vilken gallringstyrka och kvot som utförts förra året.

Efter detta bjöd SCA på lunch i Hoting.

På eftermiddagen fick vi se något väldigt ovanligt här i Sverige, nämligen ett Contorta bestånd med 83 år på nacken!
Det såg väldigt fint ut, det skulle dock ha gallrats för ett antal år sedan för att det skulle bli ännu bättre kvalite och grovlek på beståndet. Även här fick vi bonitera och bestämma ståndortsindex.

Det har varit kul att få se contortan ur en positiv synvinkel! Nu ska vi åka hem till vår stuga och torka upp men vi vill först tacka SCA för en bra dag! // Hanna och Caroline
Published with Blogger-droid v1.7.4

tisdag 30 augusti 2011

Blädning

Idag håller grupp B till utanför Hammerdal. Blädningsbruk och granskogsskötsel står på schemat.

Efter att ha gjort ett antal provytor i två olika blädningsskogar äter vi nu lunch och inväntar dagens eftermiddagspass.

Vi har än så länge haft en väldigt givande och intressant dag!

/Moa
Published with Blogger-droid v1.7.4

måndag 29 augusti 2011

Kära läsare,

nu ska det äntligen gå att kommentera!

Klicka på "Kommentarer"-länken under det inlägg som ni vill kommentera. Har ni ej Google-konto eller liknande väljer ni "Namn/webbadress" och skriver samt skickar in er kommentar.

Lätt som en plätt!

Kom igen nu! Vi ser fram emot att höra ifrån er!

/Moa

Dagens namnsdagsbarn!

Hampus plantman, den bästa skåningen i klassen som dessutom fixar sponsring till vårt billag från www.drivabolagen.se ;-) //Hanna
Published with Blogger-droid v1.7.4

Strömsund

Nu börjar sista veckan av Sverigeresan och denna vecka kommer att spenderas i Strömsund.

Idag har vi varit norr om Strömsund, Kalvhallen. Där vi har vandrat en sträcka genom ett område för att studera jordmån, jordart, rörligt markvatten, bottenskikt samt bergart. Det har varit en mycket intressant och givande dag. När vi kom hem så sammanställade vi alla information inför redovisningen som skall ske i slutet av veckan. Sedan besökte vi Dollarstore och ni ser dagens bästa inköp!

// Caroline

Published with Blogger-droid v1.7.4

Lunchpause

Published with Blogger-droid v1.7.4

söndag 28 augusti 2011

Utvilade

Helgen i Rörström börjar lida mot sitt slut. Efter vår toppbestigning, kvällsdoppet i ångermanälven, Dunderklumpen, en löptur längs skogsbilvägarna och en tripp till Dorotea känner vi oss värda en riktig tacokväll.

Vi ses i Strömsund!

/Moa
Published with Blogger-droid v1.7.4

lördag 27 augusti 2011

Rörström

Just nu är vi hemma hos moa och hennes familj i Rörström där det är en underdrift att bara säga att det är vackert! Hela familjen är riktigt trevlig och får oss verkligen att känna oss välkomna:-)
Idag har vi tagit en sovmorgon för att sedan ta en båttur ut på ångermanlandsälven till Råberget där vi njöt av utsikten och grillade korv. Nu i em finns det starka viljor som vill ta ett dopp i älven, jag, Elof och Joel kommer förmodligen stå brevid och heja på! Efter doppet ska vi baka blåbärspaj och se på dunderklumpen, det blir en lugn lördagskväll för vår del trots raggarträff i Hoting;-) // Hanna
Published with Blogger-droid v1.7.4

fredag 26 augusti 2011

På väg mot Hoting

Nu åker vi från Gällivare mot hoting där vi ska spendera helgen med Moas familj:-) bilderna visar harsprånget som är en av sveriges största kraftverksdammar.
// Hanna
Published with Blogger-droid v1.7.4

torsdag 25 augusti 2011

25 augusti. Undret på dundret och Ätnarovara

Skogsskötsel på Undret på dundret
Under gårdagen åkte vi strax söder om Gällivare, med fortsatt gott väder. På förmiddagen fick vi i uppgift att mäta volymen i en kulturskog och i en naturskog. Namnet "undret på dundret", kommer sig av den tallskog som står på sydvästsidan. Den planterades i början på 50-talet, med plantor från vägkanter i närheten, och har sedan växt otroligt bra. Igår mätte vi att denna fantastiska skog innehöll strax under hundra m3sk/ha. Naturskogen bredvid låg kring femtio m3sk/ha.

Skogsgenetik i Ätnarovara
Efter lunch blev vi visade in i ett bestånd där olika trädslag från olika kontinenter testades. Man ville se hur de olika träden växte, vilken kvalité de hade och hur stor mortalitet fanns. Vi fick gå runt i området, se på det och sedan bedöma vad vi tyckte. Contortatallen, (Pinus Contorta), växte snabbt men kvalitén var inte den bästa. Lärken (larix sibirica) växte också bra och hade dessutom god överlevnad och kvalité. Det skall sägas att Contorta inte alltid ser så dålig ut som igår, den passar säkert bra på många platser. Bergsgran, (Abies Lasiocarpa), växte precis som lärken väldigt bra och verkade trivas i detta kärva klimat.


Published with Blogger-droid v1.7.4

Undret på Dundret

Vi är på väg till toppstugan på dundret för att äta lunch. Vi har precis fått se ett bestånd som anlades på femtiotalet som idag ser mycket bra ut, häftigt att man lyckades få fram så fin skogen i ett så kärvt klimatläge.

Morgonen började dock inte lika fint för vår vänn johannes, när vi väckte honom i bäddsoffan i köket låg han om klagade på att han inte kunnat sova på mage vilket lett till han inte fått en blund på.
Hela natten. Strax efter johannes kravlat sig upp valde han att med full kraft tjonga sin tå i soffan så blodet sprutade och nageln fick en upprätt position. Så det blev omplåstring och tröstande innan avfärd.

Nu är dock alla glada och nöjda trots morgonens missöde.

/Joel
Published with Blogger-droid v1.7.4

onsdag 24 augusti 2011

Dagens middag

Igår kväll handlade vi på ica i Gällivare och passade på att skämma bort oss med lax och romsås. Det smakade förträffligt, mycket tack vare Moas fina sås. Gå in på www.vildmarksmatpåfinastesätt.no för att hitta alla våra recept.
Published with Blogger-droid v1.7.4

Bilder från Kvikkjokk

En härlig bildsamling från våra dagar i fjällen.


Utsikt mot Sareks nationalpark.


Caroline på toppen av Prinskullen.


Utsikt mot Kvikkjokksdeltat.

Erika och Linnéa på vägen upp till Prinskullen


Björn som körde oss med båten.


Moa i båten mot Prinskullen


Klasskompisar på toppen av Prinskullen


En ny teknik

Johannes presenterar sin alldeles egna teknik att skura toaletter. Det blev skinande rent!!
Published with Blogger-droid v1.7.4

tisdag 23 augusti 2011

I Carl von Linnés fotspår

23 Augusti, Tisdag

I början på 1700-talet var Linné på färd genom Kvikkjokk. Han sov över ett par nätter i byn innan han fortsatte över fjällen mot Norge. Vi gick samma väg upp på fjällen norr om Kvikkjokk, spenderade dagen på Prinskullen som det kallas, och gick sedan motvilligt ner igen. Det är ett av Sveriges vackraste platser. Vi såg över fjällen och deltat som låg nedanför, det var som om paradiset mött de vackra svenska fjällen. Forsarna var fyllda till brädden av det ihållande regnet som varit, som skapade en ljuvlig ljudridå. Dessutom bjöd vädergudarna på solsken för första gången på en vecka.

Dagens lektioner handlade mycket om vatten och om botanik. Berggrunden i fjällen består mest av glimmerskiffer, en rik bergart som hade gett frodiga bestånd om det inte varit för det karga klimatet. På vissa platser finns ändå högört, (detta i skogarna nedanför fjället), där växter som älggräs, mjölkört, trolldruva, smörbollar, stormhatt, skogsnäva osv växer. Uppe på fjället är det kargare, trädgränsen går vid 700m, sen hittar man mest växter som växer längst med marken, t.ex. ripbär, kråkbär, styvstarr, fjällglim, fjällgröna.

Vi har under dessa dagar varit tvungna att åka båt över älven till våra lektioner, och har då åkt med den lokala turistguiden Björn. En väldigt snäll och allmänbildad herre. Han berättade att Kvikkjokk hade en silvergruva som startades kring 1664 och upphörde 1702. Det var ett dagbrott som låg en bit upp i fjällen, där samemän mer eller mindre tvingades att arbeta. Det var dåligt betalt och farligt jobb. De forslade materialet ner till Kvikkjokk med ren och en båtlik kälke som kallades. De lassade på mer än hundra kilo varje gång.

Idag bor cirka femton personer i Kvikkjokk. De fem-sex som inte är pensionerade arbetar alla på något sätt med turism. Tyvärr får de inget bidrag till att rusta upp leder m.m. så det är stor risk att Kvikkjokk förlorar de få helårsboende som finns kvar.

Sarek nationalpark kan vara Europas sista vildmarksområde. Åk dit och upplev det till fots!

//Johannes


Published with Blogger-droid v1.7.4
Published with Blogger-droid v1.7.4

Prinskullen



Nu har vi vandrat upp på Prinskullen här i Kvikkjokk och njuter av goda lunch om vacker omgivning innan eftermiddagsföreläsningen skall börja.


// caroline
Published with Blogger-droid v1.7.4

måndag 22 augusti 2011

Vackert väder!!!!

Det är så vackert att man blir bländad! Fjället ni ser på bilden ska vi upp på idag:-)
Published with Blogger-droid v1.7.4

söndag 21 augusti 2011

lördag 20 augusti 2011

Dagens vandring i Sarek

Published with Blogger-droid v1.7.4

Ledig dag i vacker omgivning

Trots de mindre trevliga vädret så hindrar det inte oss, jägmästare att vara ute! Vi som inte har vandrat idag har varit ute på kanottur och löprunda i den vackra omgivningen.


Nu blir det middagsmatlagning för fulla kastruler med några andra härliga billag.


// Caroline
Published with Blogger-droid v1.7.4

Fikapaus på kalfjället

Vi hittade ett gäng trevliga klasskamrater i en värmestuga mitt på fjället:-)
Published with Blogger-droid v1.7.4

fredag 19 augusti 2011

Monsterhygge - 1500 ha

Dagens föreläsning hölls i skogarna runt Jokkmokk. Där vi har tittat på ett 1500 ha stort hygge för att annalysera olika faktorer som har inträffata vid en sådan stort störning i naturen. Vi fick även se en närliggande myr och dess vattendrag för att se vilka förändringar den har genomgått efter avverkningen.

Nu har vi passerat odlingsgränsen!

Vi hoppas att vi har teckning under helgen så att vi kan blogga. Trevlig helgen önskas!

// Caroline
Published with Blogger-droid v1.7.4

Kvikkjokk

Nu åker vi mot Kvikkjokk och byter ut grusvägarna mot fjäll. Klassrummet kommer framöver vara sareks nationalpark, det gillas!
Published with Blogger-droid v1.7.4

Lunch i storskogen

Återigen, mathermos rockar! Nu ska vi hem till stugan, packa och bege oss mot kvikkjokk!
Published with Blogger-droid v1.7.4

torsdag 18 augusti 2011

Gårdagen

Godmorgon godmorgon!

De andra sitter och äter frukost och fixar inför dagen så jag tänkte passa på att skriva ett blogginlägg om gårdagen. Den spenderades i ösande regn i bl.a Sierre nationalpark med Roger Pettersson och Jean michel som båda är ekologer.

I vår första övning delades vi in i två läger strax utanför nationalparken, de som skulle planera slutavverkning för ett bestånd och de som skulle arbeta för att bevara och skapa en så hög biodiversitet som möjligt, riktigt kul faktiskt att få testa på! Jag hamnade i bevarandegruppen och vi gick helt in för vår uppgift :) När vi hade gjort vår "plan" skulle vi redovisa det hela för resten av gruppen.

Efter detta var det lunch och jag säger bara en sak, tack den som uppfann mat-thermosen! Det var himmelskt att få äta varm ärtsoppa!

Med ny energi i systemet så drog vi till nationalparken och fick träna på att leta upp nyckelbiotoper och signalarter samt jämföra det med produktionsskog. Det var större skillnad än vad man kan tro med blotta ögat och för en ovan person som mig själv var det en nyttig övning :)

Nu ska vi snart iväg på dagens exkursion, i eftermiddag blir det Kvikkjokk. Vi håller tummarna för att väderprognoserna har fel för vår helg.


//Hanna