tisdag 23 augusti 2011

I Carl von Linnés fotspår

23 Augusti, Tisdag

I början på 1700-talet var Linné på färd genom Kvikkjokk. Han sov över ett par nätter i byn innan han fortsatte över fjällen mot Norge. Vi gick samma väg upp på fjällen norr om Kvikkjokk, spenderade dagen på Prinskullen som det kallas, och gick sedan motvilligt ner igen. Det är ett av Sveriges vackraste platser. Vi såg över fjällen och deltat som låg nedanför, det var som om paradiset mött de vackra svenska fjällen. Forsarna var fyllda till brädden av det ihållande regnet som varit, som skapade en ljuvlig ljudridå. Dessutom bjöd vädergudarna på solsken för första gången på en vecka.

Dagens lektioner handlade mycket om vatten och om botanik. Berggrunden i fjällen består mest av glimmerskiffer, en rik bergart som hade gett frodiga bestånd om det inte varit för det karga klimatet. På vissa platser finns ändå högört, (detta i skogarna nedanför fjället), där växter som älggräs, mjölkört, trolldruva, smörbollar, stormhatt, skogsnäva osv växer. Uppe på fjället är det kargare, trädgränsen går vid 700m, sen hittar man mest växter som växer längst med marken, t.ex. ripbär, kråkbär, styvstarr, fjällglim, fjällgröna.

Vi har under dessa dagar varit tvungna att åka båt över älven till våra lektioner, och har då åkt med den lokala turistguiden Björn. En väldigt snäll och allmänbildad herre. Han berättade att Kvikkjokk hade en silvergruva som startades kring 1664 och upphörde 1702. Det var ett dagbrott som låg en bit upp i fjällen, där samemän mer eller mindre tvingades att arbeta. Det var dåligt betalt och farligt jobb. De forslade materialet ner till Kvikkjokk med ren och en båtlik kälke som kallades. De lassade på mer än hundra kilo varje gång.

Idag bor cirka femton personer i Kvikkjokk. De fem-sex som inte är pensionerade arbetar alla på något sätt med turism. Tyvärr får de inget bidrag till att rusta upp leder m.m. så det är stor risk att Kvikkjokk förlorar de få helårsboende som finns kvar.

Sarek nationalpark kan vara Europas sista vildmarksområde. Åk dit och upplev det till fots!

//Johannes


Published with Blogger-droid v1.7.4

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar