onsdag 31 augusti 2011

Lite bättre contorta

Idag har vi exkursion med SCA där vi bland annat fått titta på en hyffsat fin Contorta skog. Problemet med C ontorta här i Sverige är oftast att den inte klarar av snötrycket och det kan därför se ut som ett tätt och krokigt plockepin i många bestånd. Ett annat problem med detta trädslag är att det kan angripas av gremmeniella som är ett allvarligt svampangrepp. Det vi skulle lära oss den här förmiddagen var att det inte bara är pest med contorta, samt att älgen inte gillar att äta den och att den växer i en rasande fart i jämförelse med tallen här i norrland.
Vi fick bonitera i beståndet samt räkna ut vilken gallringstyrka och kvot som utförts förra året.

Efter detta bjöd SCA på lunch i Hoting.

På eftermiddagen fick vi se något väldigt ovanligt här i Sverige, nämligen ett Contorta bestånd med 83 år på nacken!
Det såg väldigt fint ut, det skulle dock ha gallrats för ett antal år sedan för att det skulle bli ännu bättre kvalite och grovlek på beståndet. Även här fick vi bonitera och bestämma ståndortsindex.

Det har varit kul att få se contortan ur en positiv synvinkel! Nu ska vi åka hem till vår stuga och torka upp men vi vill först tacka SCA för en bra dag! // Hanna och Caroline
Published with Blogger-droid v1.7.4

4 kommentarer:

  1. Väldigt många ord som inte jag förstod i den texten...concorta och boniteter, låter som italienska maträtter..I vår skog finns mest lingon och kantareller.
    MEN vad stor Elofpojken har blivit!! Ni måste komma hem snart så vi får träffa honom! Ja dig också Joel och Moa förstås....PointerKajsa har också fått jättelånga ben!!Ha så kul sista veckan!
    Kram! Joels Mamma

    SvaraRadera
  2. Är bonitera ett begrepp bland jägmästare?
    Susanna

    SvaraRadera
  3. Det är det, bonitet är ett begrepp som beskriver en växtplats bördighet. När man vet boniteten kan man upskatta hur många kubikmeter per hektar och år skogen producerar:-) /Hanna

    SvaraRadera
  4. Hur mäter man bördigheten i en skogsplantering? Får man fram en faktor som man sedan kan använda vidare?
    Susanna

    SvaraRadera